ADHD och fysisk aktivitet

ADHD och fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet är en av de viktigaste faktorerna för att förbättra hälsan, både fysiskt och mentalt. För personer med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är fysisk aktivitet extra viktigt för att förbättra symtom som koncentrationssvårigheter, impulsivitet och överaktivitet.

 

Varför bör man träna om man har ADHD?

Lite förenklat kan man säga att forskning visar att personer med ADHD har en lägre nivå av signalsubstanser som dopamin och noradrenalin, vilka är viktiga för att reglera impulser och motivation. Fysisk aktivitet ökar produktionen av dessa substanser och bidrar därmed till att förbättra symtomen.

 

Hur fysisk aktivitet kan förbättra symtomen

Fysisk aktivitet är en av de mest effektiva sätten att hantera ADHD-symtom på ett naturligt sätt. En person med ADHD behöver som alla andra en regelbunden träning. Detta kan dessutom hjälpa till att minska impulsivitet, hyperaktivitet och ouppmärksamhet, vilket är vanliga problem för personer med ADHD.

Om du har ADHD, så kan träning och fysisk aktivitet ha en stor positiv inverkan på ditt dagliga liv. Här är några anledningar till varför du bör överväga att träna och röra på dig om du har ADHD:

  1. Förbättrad fokus och koncentration: Träning kan hjälpa till att öka blodflödet till hjärnan och förbättra din förmåga att fokusera och koncentrera dig. Dessutom kan fysisk aktivitet hjälpa till att minska distraktioner och öka din mentala uthållighet.
  2. Minskad stress och ångest: Träning kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket är vanligt hos personer med ADHD. Fysisk aktivitet frigör endorfiner i kroppen, vilket kan hjälpa till att minska stress och öka känslan av välbefinnande.
  3. Förbättrad självbild och självkänsla: Träning och fysisk aktivitet kan också hjälpa till att förbättra självkänslan och självbilden. Att vara aktiv och utmana dig själv fysiskt kan ge dig en känsla av prestation och självbelåtenhet.
  4. Bättre sömn: Träning kan också hjälpa till att förbättra din sömnkvalitet. Att vara aktiv under dagen kan hjälpa dig att känna dig trött och somna lättare på natten.
  5. Ökad social interaktion: Träning och fysisk aktivitet kan också hjälpa till att öka social interaktion och ge dig möjlighet att träffa nya människor och utöka ditt sociala nätverk.

 

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för personer med ADHD?

När det gäller vilken typ av träning som är bäst för personer med ADHD, finns det ingen specifik formel. Det viktigaste är att hitta en träningsform som man tycker är rolig och som man kan göra regelbundet. För vissa personer kan det vara högintensiv träning som löpning, medan för andra kan det vara yoga eller dans.

Det finns alltså inget enkelt svar på den här frågan, eftersom olika personer trivs med olika typer av aktiviteter. Det viktigaste är att hitta en aktivitet som passar den enskilda personen och som är rolig och stimulerande. Många personer med ADHD trivs också med aktiviteter som kräver fokus och koncentration, som dans eller kampsport.

 

Tips för att komma igång med fysisk aktivitet

För personer med ADHD kan det vara svårt att komma igång med en ny aktivitet. Här är några tips som kan underlätta:

  1. Börja med små steg – börja med korta träningspass på 10-15 minuter och öka successivt tiden.
  2. Hitta en träningspartner – att träna med någon annan kan vara motiverande och roligt.
  3. Planera träningen – lägg upp en plan för när och hur du ska träna.
  4. Bygg in träningen i vardagen – försök hitta sätt att göra träningen till en naturlig del av din dagliga rutin, som att cykla till jobbet eller ta en promenad på lunchen.

Det är också viktigt att komma ihåg att träning inte bara behöver innebära att man går till gymmet eller springer på en löpband. Fysisk aktivitet kan ta många former, som att promenera, cykla, simma, dansa, egentligen allt som innefattar någon form av rörelse.

 

Slutsats

Sammanfattningsvis kan träning och fysisk aktivitet ha en stor positiv inverkan på ditt dagliga liv om du har ADHD. Genom att träna regelbundet kan du förbättra din förmåga att fokusera och koncentrera dig, minska stress och ångest, förbättra din självbild och självkänsla, förbättra din sömnkvalitet och öka din sociala interaktion.

Fysisk aktivitet är en viktig faktor för att förbättra symtomen hos personer med ADHD. Det är viktigt att hitta en aktivitet som passar den enskilda personen och som är rolig och stimulerande. Genom att börja med små steg, hitta en träningspartner och planera träningen kan man komma igång med regelbunden träning.

Så ta steget och börja träna idag för att förbättra ditt liv med ADHD.

Få hjälp av en psykolog specialiserad på ADHD