Dopamin och ADHD

Vad har dopamin med ADHD att göra och kan du påverka det själv?

Dopamin är en av hjärnans viktigaste signalsubstanser, och brist på dopamin är en faktor som ofta kopplas till symtom vid ADHD – som svårigheter med fokus, motivation och impulskontroll. I den här artikeln får du en inblick i hur dopamin påverkar hjärnan hos personer med ADHD, vad forskningen säger om kopplingen, och hur kost, motion och livsstil eventuellt kan bidra till att reglera dopaminnivåerna. Vi går också igenom varför ADHD handlar om mer än bara dopamin – och vad det innebär i praktiken.

Sidans innehåll

Vad är dopamin?

Dopamin är en signalsubstans – ett kemiskt ämne som hjärnan använder för att skicka signaler mellan nervceller. Det spelar en viktig roll i hjärnans belöningssystem och påverkar motivation, koncentration, glädje, rörelse och impulskontroll. Balansen av dopamin är särskilt viktig vid tillstånd som ADHD, Parkinsons och depression.

ADHD handlar inte bara om dopamin

Det är viktigt att notera att ADHD är en komplex funktionsnedsättning med många faktorer som påverkar dess uppkomst och symtom. Dopamin är bara en av flera neurotransmittorer som är involverade, och genetiska, miljömässiga och neurobiologiska faktorer spelar också en roll.

För personer med ADHD är det vanligt att uppleva brist på motivation och koncentration, vilket kan göra det svårt att slutföra uppgifter eller fokusera på en specifik uppgift under en längre tid. En av orsakerna till dessa symtom kan vara en obalans i hjärnans dopaminsystem. Dopamin är en signalsubstans som är viktig för att belöna hjärnan när vi utför uppgifter eller beteenden som är positiva för oss. När nivåerna av dopamin är låga kan hjärnan kännas trög och det kan bli svårt att känna sig motiverad eller fokuserad.

5 vanliga symptom på dopaminbrist

Några sätt att höja dopamin

Det finns eventuellt sätt att öka nivåerna av dopamin i hjärnan utan medicinering. En metod är att äta en hälsosam och balanserad kost som är rik på näringsämnen som är viktiga för hjärnans funktion, såsom protein, järn och omega-3-fettsyror.

 

Kost och dopamin – praktiska tips

Det finns exempelvis vissa livsmedel som är speciellt bra för att ge bra förutsättningar för att dopaminnivåerna ökar. Några exempel på livsmedel är nötter, avokado och fisk.

Forskning om kopplingen mellan exempelvis omega-3-fettsyror, ADHD och dopamin är fortfarande under utveckling och det finns inga definitiva slutsatser om detta ämne. Dock har det funnits ett visst intresse för att utforska hur omega-3-fettsyror kan påverka hjärnfunktionen, inklusive dopaminsystemet, och eventuellt ha en positiv inverkan på personer med ADHD.

 

Studier om omega-3, ADHD och dopamin

Det har funnits några studier som har utforskat om tillskott av omega-3-fettsyror kan ha positiva effekter på ADHD-symtom, särskilt när det gäller att förbättra uppmärksamhet och impulsivitet. Resultaten av dessa studier har varit blandade, och mer forskning behövs för att fastställa om det finns en pålitlig koppling. Vad forskning föreslagit:

  • Omega-3-fettsyror kan ha en inverkan på dopaminsystemet genom att påverka receptorer och signalsubstanser i hjärnan.

  • Det kan ha en roll i att reglera dopaminnivåer, men mekanismerna är ännu inte helt klara.

 

Det är viktigt att betona att området fortfarande är under aktiv forskning och att det inte finns något definitivt bevis för att omega-3-tillskott är en effektiv behandling för ADHD. Är du nyfiken kan du läsa mer ADHD utredningar.

 

Andra sätt att höja dopamin

Det finns fler delar, utöver en hälsosam kost, som kan ge bättre förutsättningar för att öka nivåerna av dopamin i hjärnan.

  1. Regelbunden motion: Studier har visat att regelbunden motion kan öka frisättningen av dopamin och förbättra symtomen på ADHD.

  2. Sömn: Andra sätt att öka dopaminnivåerna inkluderar att få tillräckligt med sömn.

  3. Stresshantering: att minska stress och engagera sig i aktiviteter som ger positiva känslor och belöningar kan öka nivåerna av dopamin.

 

 

För mycket dopamin – en initial risk vid medicinering

ADHD-mediciner verkar genom att öka tillgängligheten av dopamin i hjärnan. Detta hjälper till att förbättra fokus och impulskontroll. Men om dosen är för hög eller inte rätt anpassad för individen, kan det leda till en överstimulering av dopaminsystemet. Därför är det viktigt att hitta rätt dos i samråd med läkare.

Symptom på för mycket dopamin

Sammanfattning: Hur dopamin och ADHD hänger ihop

Sammanfattningsvis kan brist på dopamin vara en av orsakerna till symtomen på ADHD. Genom att äta en hälsosam kost, motionera regelbundet och engagera sig i positiva aktiviteter kan man ge kroppen bättre förutsättningar för att kunna öka dopaminnivåerna och eventuellt förbättra symtomen på ADHD. För personer som upplever allvarliga symtom är det förstås också viktigt att söka medicinsk hjälp för att hantera sin ADHD.

 

Källor

Här är några källor som ger mer information om kopplingen mellan dopaminfrisättning och ADHD:

  1. Volkow, N. D., Wang, G. J., Kollins, S. H., Wigal, T. L., Newcorn, J. H., Telang, F., … & Swanson, J. M. (2009). Evaluating dopamine reward pathway in ADHD: clinical implications. JAMA, 302(10), 1084-1091.
  2. Tripp, G., & Wickens, J. R. (2008). Neurobiology of ADHD. Neuropharmacology, 57(7-8), 579-589.
  3. Faraone, S. V., & Larsson, H. (2019). Genetics of attention deficit hyperactivity disorder. Molecular psychiatry, 24(4), 562-575.
  4. Spencer, T. J., Biederman, J., & Mick, E. (2007). Attention-deficit/hyperactivity disorder: diagnosis, lifespan, comorbidities, and neurobiology. Journal of pediatric psychology, 32(6), 631-642.

 

Dessa källor ger en djupare inblick i de neurobiologiska och genetiska aspekterna av ADHD och dess kopplingar till dopaminfunktionen i hjärnan.

Få hjälp av en psykolog specialiserad på ADHD